Lite om oss

och vår kennel...

Kennel / Om oss

Om oss

marion

Vi det är Marion och Jens som bor i Tullinge utanför Stockholm. Vår familj/flock består av barn, barnbarn och våra kromisar Mira och Cala. Kromistjejen Bella har sin helt egen flock men tränar, promenerar ofta med oss och följar med till utställningar. Marion bedriver huvudsakligen Kenneln och de mesta aktiviteter med kromissarna. Jens tar hand om administration av hemsidan mm., hjälper till med hundarna och är snickare för allt matte behöver ha för sina små. Söner och matte tränar hundarna i löpning. Barnbarnen socialtränar kromisar och tvärtom.

Cala och Mira tränar i agility och rallylydnad och hela flocken älskar att vandra.

Som bördiga Tyskar har ödet länkat oss till Sverige för många år sedan. Hunden Lilly som följde med var en West Highland White Terrier som levde i 17 fina år med oss. Sorgen men även tomheten var enorm.MIG 0986 LR4Längtan efter en ny familjehund var stor och letandet efter en passande ras startade. Eftersom vi är en mycket aktiv familj som springer, paddlar och campar skulle även hunden behöver vara så. Många raser diskuterades i familjerådet och valet föll på en kromfohrländer.

Alltså deltog vi i hundvandringar och tog kontakt med uppfödare i landet. Snabbt visste vi att det är inte så enkelt att kunna få en Kromis. Efter två år med olika kontakter till uppfödare fick vi ett positivt besked: Mira, FONDADORs XAMIRA X-PRESS, flyttade som 8-veckors valp in hos oss. Och äventyret började. Tanken att föda upp själv växte länge i bakhuvudet. Efter långa funderingar och intensiva utbildningar och studier förverkligar vi drömmen. Xamirabilis Kromfohrländer Kennel började utvecklas sedan 2014.

Det finns en fast rasstandard för Kromfohrländer men varje hund är en egen individ med sin egen mentalitet, charm, personlighet och mycket mer. Målet med min uppfödning är att säkra just detta och uppfödda friska, väsenstypiska Kromfohrländer. Jag vill ta tillvara och bevara, gärna även öka, de genetiska möjligheter och  avels mångfald i Sverige och utöver dess gränser. Huvudmålet är en genetiskt variation och mentalitet med tanken på att ha friska hundar även i många år. Målet är även att föda upp friska hundar med ett korrekt exteriör. Hur når man sina mål? Börjar med att utöka sina kunskaper. Vi föder upp kromisar efter SKKs grundregler och bestämmelser som gäller alla raser samt jordbruksverket föreskrifter. I SKKs grundregler står även att särskilda rasspecifika avelsrekommendationer (RAS) som är sammanställda av rasklubbar bör följas. Vi avlar efter RAS 2016 - 2020.

Vår första kull föddes i början av 2017 och vi fick 8 glada och friska valpar. Efter åtta veckor med intensiv uppfostran kunde sju unga trevliga hundar lämna vårt hem för att sedan fortsätta sitt liv i sina familjer. Den förstfödda tiken Cala, XAMIRABILIS ARA APOKALYPSE, stannade hos oss och blev en viktig del av vår familj. Mira och Cala är numera ett fantastisk par att vara med ute i naturen, träna agility och rallylydnad och det är även mycket spännande att jobba in lite nosework med dem. Det verkar så att våra hundar älskar utmaningar och det är kul att se hur de jobba tillsammans.

Andra kullen föddes sommaren 2018. Under de heta dagarna i Juli föddes då 6 friska valpar som flyttade till sina nya familjer efter drygt 8 veckor. Vi såg med stor glädje hur ansvarsfullt Cala tog hand om sina halvsyskon och avlastade Mira en hel del. Det blir spännande att se hur Cala reagerar då hon får sina egna valpar, förhoppningsvis årsskiftet 2019/20.

 

Mina utbildningar

SKKs Uppfödarutbildning

SKKs utbildning Hundens beteende

SKKs utbildning Mera mentalitet - förstå, tolka och påverka hundens beteende

SKKs Avel och genetik - en fördjupningskurs

Svenska Terapihundskolan utbildning till  Tjänstehund/besökshund - ekipage med kromisen Cala