Lite över oss och vår kennel...

Kennel / Om oss

Om oss

Vi det är Marion och Jens som bor i Tullinge utanför Stockholm. Vår familj/flock består av barn, barnbarn och våra kromisar Mira och Cala. Kromis tjejen Bella och Cira har sina helt egna flocken men tränar, promenerar med oss och följer med till utställningar.

Marion bedriver huvudsakligen Kenneln och de mesta aktiviteter med kromissarna.

Jens tar hand om administration av hemsidan mm., hjälper till med hundarna och är snickare för allt matte behöver ha för sina små. 

Kalenderauswahl 1175 1

Som bördiga Tyskar har ödet länkat oss till Sverige för många år sedan. 

Olika hundraser har levt med oss i många år. 

2012 har vi bestämt oss för en kromfohrländer.

Eftersom vi är en mycket aktiv familj som springer, paddlar och campar skulle även hunden behöver vara så. 

Mira, FONDADOR`s XAMIRA X-PRESS, flyttade som 8-veckors valp in hos oss. Och äventyret började.

Tanken att föda upp själv växte länge i bakhuvudet. Efter långa funderingar och intensiva utbildningar och studier förverkligade vi drömmen. 

Xamirabilis Kromfohrländer Kennel började utvecklas sedan 2014.


Det finns en fast rasstandard för Kromfohrländer men varje hund är en egen individ med sin egen mentalitet, charm, personlighet och mycket mer. 

Målet med min uppfödning är att säkra just detta och uppfödda friska, väsenstypiska Kromfohrländer. Jag vill ta tillvara och bevara, gärna även öka, de genetiska möjligheter och  avels mångfald i Sverige och utöver dess gränser.

Huvudmålet är att bibehålla en genetiskt variation för att ha friska hundar även i framtiden. Dessutom har jag stort fokus på hundens mentalitet. En korrekt exteriör som motsvarar rasstandarden är grundläggande. 

Hur når man sina mål? Börjar med att utöka sina kunskaper.  


Vi föder upp kromisar efter SKKs grundregler samt jordbruksverket föreskrifter.

I SKKs grundregler står även att särskilda rasspecifika avelsrekommendationer (RAS) som är sammanställda av rasklubbar bör följas. Vi avlar efter RAS som Svenska Kromfohrländer Klubben efter vetenskaplig kunskap har framtaget.


Vår första kull föddes i början av 2017 och vi fick 8 glada och friska valpar. Efter åtta veckor med intensiv uppfostran kunde sju unga trevliga hundar lämna vårt hem för att sedan fortsätta sitt liv i sina familjer. Den förstfödda tiken Cala, XAMIRABILIS ARA APOKALYPSE, stannade hos oss och blev en viktig del av vår familj. Mira och Cala är ett fantastisk par att vara ute med i naturen, träna agility och rallylydnad och det är även mycket spännande att jobba in lite nosework. Det verkar så att våra hundar älskar utmaningar och det är kul att se hur de jobba tillsammans.


Mina utbildningar

SKKs uppfödarutbildning

SKKs utbildning hundens beteende

SKKs utbildning mera mentalitet - förstå, tolka och påverka hundens beteende

SKKs avel och genetik - en fördjupningskurs

SKKs utbildning till avelsfunktionär och aktiv avelsfunktionär i svenska kromfohrländerklubben (SKLK)

Svenska Terapihundskolan - utbildning till  tjänstehund/besökshund och terapihundekipage med barnbehörighet med kromisen Cala

Integritet | Impressum

copyright @ 2021 xamirabilis.com - Marion Possekel